FLORISTISCHE WERKGROEP TWENTE - FLORON dc7

Floron - Projecten


Verwerking waarnemingen

Sinds enige tijd is het mogelijk waarnemingen rechtstreeks aan FLORON door te geven. Er zijn twee mogelijkheden, beide zeer handig.
Mede daarom is de FWT gestopt (per 1 januari 2013) met het verwerken van waarnemingen. Ook de Detail-formulieren zullen niet meer door de FWT verwerkt.
Ook het invoer-formulier in Excel is niet meer in gebruik.

Degenen die papieren streeplijsten gebruiken en deze niet zelf invoeren (doch zie onder bij punt 1.), kunnen de lijsten aan het eind van het seizoen bij Otto Zijlstra inleveren.
De lijsten worden dan bij FLORON aangeleverd. Alleen officiŽle streeplijsten editie 2013 worden eventueel door FLORON verwerkt; dus geen Word-documenten of dergelijke. Het kan echter geruime tijd duren voor FLORON de lijsten laat digitaliseren bij gebrek aan financiŽle ruimte.

Het nieuwe systeem is buitengewoon succesvol. Werden er in het verleden nog vele honderden papieren streeplijsten per jaar verwerkt (door coŲrdinator of door het Landelijk Bureau), in 2015 zijn er slechts 5 papieren streeplijsten op het kantoor van FLORON binnengekomen!

De nieuwe werkwijze

1. Invoer van een in het veld gestreepte lijst op de site van Verspreidingsatlas (online).

2. Invoer in het veld op een smartphone (Android) met NOVA; deze applicatie is speciaal voor de inventarisatieprojecten van FLORON gemaakt.
Voor deze gevallen is een account op Verspreidingsatlas noodzakelijk.

Met de eerste twee opties zijn zeer goede ervaringen opgedaan. Het voordeel is dat de waarnemingen binnen enkkele dagen al beschikbaar zijn op Verspreidingsatlas.
Ook de doorlevering aan de NDFF (Nationale Database Flora en Fauna) gebeurt snel, wat het mogelijk maakt dat de waarnemingen ook snel door de validatoren kunnen worden bekeken.

3. Invoer in het veld op een smartphone (Android) met ObsMapp; met deze applicatie kun je waarnemingen van alle soortgroepen (o.a. Vogels, Insecten, Zoogdieren enz.) vastleggen. De gegevens gaan naar Waarneming.nl. en worden op een goed moment ook aan de NDFF doorgeleverd. Hiervoor is een account op Waarneming.nl noodzakelijk.

Hulp bij het aanmaken van een account op Verspreidingsatlas: Handleiding aanmelden Verspreidingsatlas.